Сінелобий Амазон

Сінелобий Амазон Сінелобий Амазон. Загальний фон оперення зеленого кольору. На пір'ї ледве-ледве проглядається кромка чорного кольору. На голові аберантних (мінливий) колірної малюнок. Лоб і вуздечки - блакитні (сині). Передня частина корони, ділянки навколо очей, іноді пір'я, що покривають вушні отвори, а також пір'я гомілки - жовтого кольору. Нижня частина щік і підборіддя зелені, блакитні або жовті; згин крила червоний, іноді з розсипом жовтих пір'їнок; кромка крила жовтувато-зелена; махові пера першого порядку і криють крила з фіолетово-синіми кінчиками; червоні очі на крилі покриті 5-ю маховими пір'ям другого порядку. Хвіст зеленого кольору з зеленувато-жовтою окантовкою. Покривають пір'я в основі своїй червоного кольору. Шкіра навколо очей (періофтальм) білувата, аж до сірого відтінку. Дзьоб темно-сірого кольору. Райдужна оболонка ока помаранчева. Лапки сірі.

Статевонезрілі птиці характеризуються меншою інтенсивністю оперення; на голові менше блакитного і жовтого кольорів; райдужка темна. У забарвленні молодих птахів присутній безліч варіацій.

Довжина птаха становить 37 см (14,5 дюймів).

Східна Бразилія від Piani на півдні до Ріо Гранде і південному сході Мато Гроссо.

Желтокрилий синьолобий амазон.

Нагадує номінальний підвид (Amazona aestiva aestiva), але згин крила жовтого кольору, з аберрантной (мінливою) розсипом червоних пір'їнок, часом на дуже великому просторі.
Довжина папуги - 37 см (14,5 дюймів).

Желтокрилий синьолобий амазон зустрічається на південному заході Мато Гроссо -в Бразилії і східних районах Болівії, Парагваї і Північній Аргентині.

Підрозділ виду - Amazona aestiva на два підвиди викликає великі дискусії, так як жовтий згин крила, який типовий для Amazona aestiva xanthopteryx може бути і у номінальної форми (номінального підвиду сінелобого амазона - Amazona aestiva aestiva, навіть, якщо не зовсім так, як у Amazona aestiva xanthopteryx). Заводчики сінелобих амазонов схиляються до думки про те, що поділ виду на підвиди на основі величини і протяжності жовто-червоного кольору на згині крила некоректно або не зовсім точно.
За даними ISIS (International System Identification Species) на 5 листопада 2004 року сінелобого амазона як виду в зоопарках-учасниках цієї програми (системи) значилося 121 самець, 105 самок, 136 птахів невідомого статі і 16 пташенят віку до 6-ти місяців. Відносно підвидів, то є такі дані (також на 5 листопада 2004 роки):


Amazona aestiva aestiva - 10 самців, 13 самок, 19 птахів невідомого статі і 2 пташенята, молодше 6-ти місячного віку;
Amazona aestiva xanthopteryx -15 самців, 5 самок і 6 птахів невизначеної статі.

Сінелобие амазони населяють ліси, пальмові гаї, відкриті савани з лісовими масивами, розчищені (під сільське господарство) і культурні (оброблювані людиною) землі на висоті 1600 м (4800 футів) над рівнем моря.

Синьолобий амазон цілком звичайний папуга, але в місцевості, де відбувається інтенсивний вилов цих птахів поступово стає зникаючим видом. Внесений в II Додаток СІТЕС.

Живуть парами або невеликими групками. Протягом дня кожен птах годується чи відпочиває на верхівках дерев; в цей час птахи поводяться абсолютно безшумно, і видати папуг може тільки падаючий корм. При порушенні спокою птиці не виявляють надмірної лякливості, і, навіть, можуть наблизитися до джерела роздратування; при переляку, папуги в польоті рідко змінюють напрямок, проте в цьому випадку видають пронизливі крики. Під час польоту, сінелобие амазони поводяться дуже шумно, часто видаючи себе цим. Пари папуг часто летять разом, в тісноті. Час від часу, сінелобие амазони збираються у великі зграї, особливо у вечірній час і разом влаштовуються на деревах на нічліг. Здійснюють сезонні міграції. Зрідка, навідуються годуватися на культурні території, зайняті під плантаціями, де завдають досить істотної шкоди. Крики папуг - хрипкі і гучні, часто пронизливі звуки.

Сінелобие амазони їдять ті ж продукти харчування, що і більшість середніх і великих папуг - фрукти, ягоди, насіння, горіхи, квіти, суцвіття, нирки.

Сезон розмноження триває з жовтня по березень. Гнізда птахи влаштовують в дуплах дерев; зазвичай на 1 гектарі (2,5 акра) площі розташовується одне гніздо; в якості гнізда з року в рік може використовуватися один і той же дупло. Розмір яйця 38,1х29,6 мм (1,50х1,16 дюйма).

Серед гучних папуг, синьолобий амазон - середня по гучності птах; шумить в основному, в ранкові та вечірні години; синьолобий амазон - папуга не з лякливих; дуже скоро починає довіряти своєму господареві або особі, яка доглядає за ним; володіє міцним і надзвичайно сильним дзьобом; дуже любить купатися. Протягом адаптаційного періоду (акліматизації) до нових умов утримання схильний грибкових інфекцій; пізніше птах стає досить витривалою.

Клітка, вольєр, Авіарій, приміщення для птахів. Зовнішній Авіарій (вольєр, вуличний вольєр) повинен бути розміром не менше 4х1,5х2 м (12х4,5х6 футів) з прилеглим укриттям (внутрішньої клітиною або міні-вольєром), розмір якого 1,5х1х2 м (4,5х3х6 футів). Конструкція обох Авіарій повинна бути виконана з металевих матеріалів. У зимовий час мінімальна температура повинна бути не менше 50 С (410F).

При дотриманні певних умов може бути досягнуто регулярне розмноження сінелобого амазона. Пара птахів повинна бути ізольована. Найкращим часом для початку розмноження є квітень; також розмноження можливо і протягом зимового періоду. У період розмноження мінімальна температура для стимулювання розмноження повинна складати 200 С (680 F). У кладці 3-4, зрідка 5 яєць. Тривалість інкубаційного періоду становить 26 днів. Період вигодовування пташенят триває 60 днів. Розмір гніздового ящика повинен бути - 30х30х80 см (12х12х32 дюйма).

Купити Сінелобого Амазону Ви можете в спеціалізованому розсаднику. Ціну пташенят Сінелобого Амазону можна дізнатися на дошці оголошень .



В закладки:   Просмотров: 1