Масло пачулі: користь, властивості, застосування ефірного масла пачулі

  1. Трішки історії
  2. Користь і властивості олії пачулі
  3. Лікування маслом пачулі
  4. Склад масла пачулі
  5. Кількість вживаного ефірного масло пачулі
  6. Міфи і легенди

Мистецтво ароматерапії відомо людям багато тисяч років. Ефірні масла завжди використовувалися людьми: як лікувальний засіб, для схуднення, для догляду за шкірою і волоссям, як афродизіаки, для створення сприятливої ​​атмосфери в будинку і навколишній світ.

Сьогодні ароматерапія теж дуже популярна: люди згадали про дивовижні властивості ефірних масел, і стали знову з успіхом їх застосовувати - за їх допомогою часто можна скоротити кількість синтетичних ліків, і при цьому отримати прекрасні результати.

Про ароматі пачулі кажуть, що він дивовижно нагадує дим осіннього багаття і запах індійських прянощів. Подобається він не всім, проте і байдужим нікого не залишає - у пачулі є свій характер.

Пачулі відбувається з Малайзії - це невисокий, менше 1 м, трав'янистий чагарник. З листя цього чагарника добувають ефірну олію: його запах називають різким і одночасно теплим, важким і віддають землею, але з часом якість масла поліпшується - як у випадку з витриманими винами. В даний час масло пачулі проводиться не тільки в Малайзії, але і в Індії, Бірмі, і навіть в Парагваї. Основними ж постачальниками є острів Суматра і Китай.

Трішки історії

У багатьох країнах Південно-Східної Азії масло пачулі традиційно використовувалося в медицині. За старих часів його застосовували, як протиотруту при укусах комах і змій.

У Європі масло пачулі було популярно в часи імператора Наполеона: майже жодна жінка не виходила у світ без нього. Секрет виявився простим, і справа тут не тільки в ароматі масла: в той час сукні були відкритими, і жінки закутувалися в розкішні кашемірові шалі, які ще в Індії прокладали висушеними листям пачулі, таким чином, відлякуючи моль. До сих пір в Індії пачулі вважається відмінним засобом для ароматизації тканин, і боротьби з шкідниками і комахами.

Аромат пачулі став символом моди і краси, і парфумери швидко це зрозуміли: вони вирішили почати виробництво духів з цим ароматом.

Коли мода на все східне пройшла - а це було в середині XIX століття, пачулі теж «вийшли з моди», і навіть вважалися ознакою поганого смаку.

У XX столітті, в 1937 році, женшина-модельєр Ельза Скіапареллі, що стала однією із засновниць напрямки високої моди, створила на основі пачулі духи, які придбали величезну популярність - "Shocking". У 60-ті роки аромат пачулі став асоціюватися з рухом хіпі, і його згадав весь світ.

Користь і властивості олії пачулі

застосування масла

Ефірна олія пачулі частіше застосовується в парфум для чоловіків, проте і виробники жіночих парфумів від нього не відмовляються: аромат таких духів гіркуватий і смолистий, але одночасно теплий, що створює особливу, гостре і чуттєве пахощі.

Застосовується масло пачулі і в косметології: його вводять до складу косметичних засобів для догляду за шкірою будь-якого типу.

В'янучої шкірі це масло надає здоровий вигляд; при сухій шкірі усуває лущення; людям з чутливою шкірою допомагає зняти роздратування і запалення; при жирній шкірі нормалізує діяльність сальних залоз.


Якщо додати кілька крапель олії пачулі в засоби для догляду за волоссям: шампуні або бальзами, то зникне лупа, волосся стане сильніше і придбають здоровий блиск.

Таким же чином можна збагатити креми для обличчя і тіла - досить додавати від 1 до 5 крапель олії пачулі на 10 мл основи.

У косметології масло пачулі рекомендується застосовувати для зрілої шкіри: воно стимулює процеси регенерації, заліковує тріщини і усуває почервоніння, надає ліфтинговий ефект і сприятливу дію на проблемну шкіру, зменшує набряки і прояви алергії, вбиває грибки і лупа.

Особливо ефективно це масло в боротьбі з целюлітом: якщо додавати його в креми і лосьйони для тіла, то обвисла шкіра підтягнеться, стане більш свіжою і пружною - таким способом можна привести в норму обвислий живіт або стегна.

Більшість жінок стурбовані тим, як відновити форму грудей, і тут теж допомагає масаж з маслом пачулі - він відновлює пружність шкіри. Для масажу досить додати до 10 мл базового масла 6-8 крапель олії пачулі; можна також приймати ванну з ним, додаючи в воду по 4-6 крапель.

Дуже добре використовувати масло пачулі в інтимній гігієні, так як воно має протигрибкову і антимікробну дію.

При дотриманні дієти для схуднення масло пачулі знижує апетит, не викликаючи при цьому ніяких побічних ефектів. У той же час, воно не дає рідини накопичуватися в організмі, і таким чином, теж сприяє зниженню маси тіла.

Пачулі - це аромат, який допомагає творчим особистостям повніше проявити свої здібності і таланти. Він пробуджує енергію - розумову і фізичну, загострює інтуїцію, сприяє концентрації уваги, розкриває артистичні нахили і покращує сприйняття.

Лікування маслом пачулі

У медицині масло пачулі застосовується дуже широко: їм лікують рани, в тому числі і гнійні; тріщини, порізи, подряпини, дерматози, алергічні і герпетичні висипання. Завдяки своїм регенерує властивостями, масло пачулі розгладжує шрами і рубці, сліди від вугрової висипки і запалень.

Дуже добре впливає масло пачулі на роботу внутрішніх органів: так, при запальних процесах в кишечнику і при геморої роблять мікроклізми, додаючи до 30 мл базового масла 2-3 краплі олії пачулі.

При інфекціях і запальних захворюваннях сечовивідних шляхів масло пачулі надає легке сечогінну дію, сприяє вимиванню інфекції і знімає набряки. Можна лікувати їм і розлади травлення - як проноси, так і запори.

При нервових розладах теж рекомендується вдихати аромат масла пачулі: це мінімізує наслідки стресу, знімає напругу, розслабляє і заспокоює.

При зневірі і занепаді сил масло пачулі бадьорить, повертає почуття впевненості в собі, оптимізм і радість життя. Можна просто носити аромамедальон, періодично капая туди по 2-3 краплі олії.

Для профілактики і лікування простудних захворювань застосовують аромалампи , Додаючи в них по 3-5 крапель олії пачулі. Ці ж аромалампи прийнято застосовувати для стимуляції сексуальної активності - з давніх часів статеву холодність долали за допомогою аромату масла пачулі, так що цілком можна скористатися ним в романтичний вечір.


Склад масла пачулі

Масло пачулі отримують з молодих листя, способом парової перегонки. Його хімічний склад називають унікальним: основною речовиною є пачулол, або пачулієве спирт - саме він надає маслу характерний аромат. Від кількості пачулола залежить якість масла - воно визначається його змістом майже на 50%. Але аромат пачулі створюється не тільки пачулолом: він залежить і від сесквітерпенових вуглеводнів: альфа-пачулі, альфа-Гвай, Бульнес - вони поглиблюють аромат масла і надають йому гармонійність.

У чистому вигляді масло пачулі можна застосовувати точково: для змазування гнійників, виразок, прищів і т.д. Для вирівнювання шрамів і рубців, плям після акне і інших застарілих шкірних проблем його розбавляють базовим маслом - наприклад, додають 5 крапель олії пачулі на 1 ст.л. кунжутного, і кожен день змащують цією сумішшю проблемні ділянки шкіри.

При бажанні можна докладніше дізнатися про те, як і в будь рослинних оліях можна розбавляти масло пачулі. Наприклад, для того, щоб зробити більш свіжою шкіру, що в'яне, треба взяти своє базове масло, додати певну кількість масла пачулі, (зазвичай 2-3 краплі на 1 ст.л.), і використовувати, як маску для обличчя та шиї: наносити на 30-40 хвилин, а потім змивати - або не змивати, якщо воно використовується замість крему.

Кількість вживаного ефірного масло пачулі

В будь-які домашні креми для обличчя, які ви будете готувати самі, можна додавати по 2 краплі олії пачулі.

В аромалампи масло пачулі зазвичай додають 5-8 крапель на 15 кв.м. площі; в ванну - 6-7 крапель на 200 л води, попередньо розчинивши в емульгаторі - можна використовувати не тільки мед, але вершки, і морську сіль; для еротичного масажу треба додати 10 крапель на 15 мл базового.

У разі нещасного випадку, болях і запаленнях роблять теплі масляні компреси - 3 краплі олії пачулі на 10 мл базового; для полоскання горла або порожнини рота 2 краплі олії розчиняють в ½ ч.л. меду, солі або соди, а потім розмішують в склянці теплої води.

Для інгаляцій в миску з гарячою водою додають 1-2 краплі олії, нахиляються над цією мискою, накриваються великим товстим рушником, закривають очі і дихають ароматичними парами 7-10 хвилин. Можна закопувати масло пачулі в ніс: 1 краплю на 2 ч.л. базового.

Для приготування косметичного льоду масло пачулі (4-6 крапель) змішують з косметичними вершками або медом (1 ч.л.), потім розводять в 200 мл води, розливають у формочки і заморожують. Цим льодом вранці і ввечері протирають обличчя, шию і область декольте.

При гастриті і виразковій хворобі шлунка, а також при вагітності масло пачулі використовувати не можна - навіть для догляду за шкірою обличчя.

При застосуванні масла пачулі треба строго дотримуватися дозування, так як воно діє дуже сильно. Масло пачулі, як і багато ефірні масла, можна застосовувати тільки зовнішньо, хоча в деяких рекомендаціях йдеться, що внутрішнє застосування теж можливо, якщо додати його в варення або мед - не більше однієї краплі.

У будь-якому випадку, як би ви не збиралися використовувати масло пачулі, перед його застосуванням треба обов'язково проконсультуватися з фахівцем.

Міфи і легенди

З ефірною олією пачулі пов'язано безліч міфів і легенд. Наприклад, за старих часів люди вірили, що присутність цієї олії в будинку зберігає благополуччя в родині. Інша повір'я ще цікавіше: якщо маслом пачулі змастити гаманець, то він завжди буде сповнений грошей; якщо ж гроші загубляться, то вони обов'язково повернуться до господаря.

Треба сказати, що і в наш час ці повір'я і прикмети активно використовуються, причому в усьому цивілізованому світі - масло пачулі вважається магнітом для залучення багатства і процвітання. З ним пов'язують успіх в справах, плідну роботу, стабільність і зростання доходів. Їм змазують не тільки гаманець, але і грошові купюри, і навіть кредитні картки - достатньо всього однієї краплі.

Гатаулина Галина
для жіночого журналу InFlora.ru

При використанні та передруці матеріалу активне посилання на жіночий онлайн журнал InFlora.ru обов'язкова



В закладки:   Просмотров: 1