Рецензія на фільм «Темний світ в 3D»

В історії про пригоди студентів-філологів в карельської глушині відьми-феміністки протистоять чаклуна-олігарху, фентезі тіснить хоррор, а іронія не дає розвернутися казці. Зате в 3D.

Зате в 3D

Група студентів-філологів відправляється в Карелію в фольклорну експедицію. Виділяється серед них Марина, дівчина-гот, яку тягнуть всяка чортівня і ставний однокурсник, що віддає перевагу вітальних блондинок. Після виявлення таємного склепу з захованими в ньому мумією і магічним щитом, Марина отримає особливі здібності, а студенти зустрінуться зі злісним чаклуном і озерними відьмами.

Можна довго сперечатися про художню необхідності об'ємної картинки і її здатності / нездатності «затягнути» глядача в простір фактур ної карельської природи, але першого вітчизняного фільму у 3D і так є чим здивувати. Починається він як калькований голлівудський хоррор про молодь, яка вирушила в ліс, де вже точить кігті і зуби всяка потойбічна погань. Сюжет розвивається як би передбачувано, і вже починаєш по звичці прикидати, кого карельські чорти оприбутковують першим, фігуристи блондинку або узбека, який у нас, мабуть, виступає жанровим дублером чергового афроамериканця. У той же час акторська гра в дусі вітчизняних ромкома стикається з лубочним антуражем (майже як в «Книзі майстрів» ), А цілком дотепний текст починає явно натякати на пародійність усього того, що відбувається. З'являється спецназ якоїсь держструктури під назвою МінНедр, очолюваної чаклуном-олігархом, і протистоять йому відьми-феміністки в етнічних нарядах. «Нам бабуся не треба грибів, нам би - інформацію», - звертаються до лісової жительці герої, що розшукують шлях в заповідні чарівні кущі.

Молодіжний хоррор ненадовго мутує в трилер, а потім впевнено перетікає в фентезі з літаючими жінками і поєдинками в гілках ялин з явними і абсолютно не жартівливими візуальними відсилання до китайського казковому кіноепосом. Автори, здається, так до кінця і не змогли вибрати між глумливо пародією і серйозної казкою. З'єднати іронію з чарами органічно не вийшло, і картина безпорадно повисла десь між. А зафіксувати силуети російського темного світу, де езотерична небувальщина йде рука об руку з плоскінь битовуху, краще ніж в «Дозор» як і раніше так і не вдалося.

Залишайтеся з нами на зв'язку і отримуйте свіжі рецензії, добірки і новини про кіно першими!
Яндекс Дзен | Instagram | Telegram | Твіттер

Новости