Нерафінована олія - ​​користь і шкода. Яке масло краще - рафінована чи нерафінована?

  1. Яке масло краще рафінована або нерафінована?
  2. Рафінована і нерафіновану олію: відмінності
  3. Нерафінована олія: користь і шкода
  4. Нерафіновану соняшникову олію
  5. Нерафінована оливкова олія
  6. Нерафінована кукурудзяна олія
  7. Нерафінована кокосове масло
  8. Яке нерафіновану олію краще?

При виборі рослинного масла виникає питання, яке краще - рафінована чи нерафінована? Спробуємо з'ясувати, в чому різниця. Нерафінована олія: соняшникова, оливкова, кукурудзяна, кокосове, як і навіщо його потрібно використовувати?

Зміст статті:

Рослинна олія добувають з олійних культур двома способами - шляхом холодного віджиму, пресуванням частин рослин і глибокої хімічної очищенням під впливом реагентів і високої температури. При першому, механічному способі, отримуємо продукт під назвою нерафіновану олію, при другому в результаті складної хімічної очистки, рафінована без домішок.

Яке масло краще рафінована або нерафінована?

Раніше господині використовували для приготування страв 1-2 види масел, а слово рафінація мало кому було відомо. В наш час, навпаки, рафінована олія витіснило з прилавків і кухонь нерафінована, але залишилася ностальгія по густому аромату смаженого насіння.

Яке масло краще, і якому продукту віддати перевагу - спірне питання.

Рафінована і нерафіновану олію: відмінності

На користь холодного віджиму:

  • При виробництві нерафінованої олії залишаються вітаміни, гормони, при рафінації частково втрачаються.
  • У нерафінованій олії присутні фосфатиди, які беруть участь в транспортуванні жирних поліненасичених кислот клітинам, при гарячій обробці вони зникають.
  • При рафінації зменшується кількість незамінних кислот омега 3, омега 6, які не може виробляти організм людини.
  • Термічна обробка видаляє речовини, що відповідають за запах і смак масла, а також пігменти, що визначають насиченість кольору.
  • Нерафінована олія, на відміну від очищеного аналога, застосовується в косметології.
  • Лікування нерафінованою олією і препарати на його основі, використовуються в сучасній і традиційній медицині.

На користь глибокого очищення - дезодорування:

  • При сиром, першому віджиманні, в маслі залишаються пестициди, які використовують при вирощуванні олійних культур.
  • Чи не видаляється віскозне речовина, що дає при зберіганні помутніння, осад і неприємний смак.
  • Смажити на нерафінованій олії не рекомендують, утворюється піна, і масло димить, виділяючи канцерогенні речовини (акриламід). Рафінована олія ідеально для смаження.
  • Рафінована олія на відміну від нерафінованої знаходить велике застосування в харчовій промисловості, йде на виробництво маргарину майонезу, випічки.
  • Великий мінус нерафінованої олії - боязнь сонячних променів і короткий термін зберігання: в холодильнику 4 місяці, не в холодильнику, при кімнатній температурі всього 1-1,5 місяця. Рафінований рослинний жир - довгожитель, не боїться світла і прямих сонячних променів.

Рафінований рослинний жир - довгожитель, не боїться світла і прямих сонячних променів

Нерафінована олія: користь і шкода

Нерафінована олія - ​​цінний натуральний, екологічний продукт. У щоденному раціоні людини обов'язково повинен бути присутнім нерафінований рослинний жир, джерело вітамінів і незамінних поліненасичених жирних кислот Омега-3 і Омега-6, з важливою функцією:

  • перешкоджають утворенню тромбів, захищаючи організм від атеросклерозу
  • входять в клітинну мембрану, забезпечуючи проходження нервових імпульсів
  • підвищують імунітет організму
  • сприяють виробленню гормонів росту
  • покращують згортання крові
  • підвищують репродуктивні можливості людини
  • сприятливо впливають на стан шкіри, нігтів і волосся

Завдяки унікальному складу, нерафінована олія знаходить застосування:

  1. У кулінарії - для приготування холодних страв
  2. У косметології - входить до складу косметики і для косметичних процедур
  3. У народній медицині - основа для лікарських препаратів і самостійний лікувальний засіб
  4. У харчовій промисловості

Нерафінована олія з набором жирних поліненасичених кислот, може згубно діяти на організм людини. Необхідно дотримуватися балансу рослинних жирів, особливо людям страждаючим ожирінням і на дієті.

Нерафіновану соняшникову олію

Нерафіновану соняшникову олію насиченого темно-бурштинового кольору, з смачним, апетитним ароматом смаженого насіння. Отримують його з насіння соняшнику, шляхом холодного віджиму. У побуті нерафіновану соняшникову олію називають: сира насіння, салатну, пісне, смажене.

Рафінована і нерафіновану соняшникову олію, основне для приготування їжі на нашій кухні, як, втім, для великого числа жителів планети.
Рафінована і нерафіновану соняшникову олію, основне для приготування їжі на нашій кухні, як, втім, для великого числа жителів планети

Серед інших масел нерафіновану соняшникову олію виділяється:

  1. Підвищеним вмістом лецитину (фосфоліпіди), його називають паливом нашого організму і будівельним матеріалом клітин, забезпечує проходження нервового імпульсу. У старості підтримує ясність розуму, в молодості формує нервову систему майбутніх геніїв.
  2. Кількість вітаміну Е (токоферол) в три рази більше, ніж в широко розрекламований оливковій олії. Біологічно активна сполука токоферол відповідає за репродуктивність і зберігає молодість на клітинному рівні.

Біологічно активна сполука токоферол відповідає за репродуктивність і зберігає молодість на клітинному рівні

Нерафінована олія використовується:

Смажити на нерафінованій соняшниковій олії не можна, навіть не через те, що воно піниться і перебиває запах і смак їжі, а тому що при нагріванні 140 ° -150 ° жирні кислоти, вітаміни, фосфати розкладаються, утворюючи небезпечні для життя людини сполуки.

Нерафінована оливкова олія

Нерафінована оливкова олія першого віджиму фільтроване і нефільтроване з частинками оливок, добувають механічним способом з плодів і кісточок оливкового дерева. Дане масло називають прованським, має специфічний смак і гіркота, з зеленуватим відтінком (правда, не завжди) вважається найкориснішим.

Особливою перевагою в порівняння з соняшниковою або кукурудзяним не володіє, єдино, за складом наближена до тваринних жирів, звідси швидке засвоєння і утилізація.

Нерафінована оливкова олія шанують багато фахівців:

  1. Кулінари - як прекрасну добавку до страв і соусів
  2. Лікарі - як допомога при розтяжках, травмах, укусах комарів, дерматиті і сонячних опіках
  3. Косметологи його взагалі обожнюють:
  • додають в крем, що захищає шкіру від сонячних променів з властивостями УФ - фільтрів
  • використовують в складі масок для обличчя, лосьйонів для тіла, гелів для душу, кремів для ніг
  • застосовують для створення косметичної лінії з anti-age для старіючої, що втратила тонус шкіри
  • практикують, як універсальне косметичний засіб для догляду за волоссям.

додають в крем, що захищає шкіру від сонячних променів з властивостями УФ - фільтрів   використовують в складі масок для обличчя, лосьйонів для тіла, гелів для душу, кремів для ніг   застосовують для створення косметичної лінії з anti-age для старіючої, що втратила тонус шкіри   практикують, як універсальне косметичний засіб для догляду за волоссям

  1. У країнах, де оливкова олія є основним, не робиться акцент на рафінації, головне, щоб в назві було Extra Virgin, т. Е. Механічна обробка.
  2. Практично всі оливкова олія в країнах Середземноморського басейну нерафінована першого віджиму, його застосовують для смаження, температура горіння в порівнянні з нерафінованою соняшниковою олією вище на 40 ° -50 °. Єдине масло на якому не смажать - з частинками оливок яке не пройшло фільтрацію.
  3. Будь-який виробник нерафінованої олії в Греції, Італії та Іспанії дасть однозначну відповідь - «Смажити потрібно на Extra Virgin», що вступає в протиріччя з дієтологами.

Ми, не знаємо тонкощів грецької та італійської кухні, будемо використовувати для смаження рафінована олія другого віджиму, як радять експерти. При покупці «живого» масла холодного віджиму звертайте увагу на кислотність, вона не повинна перевищувати 1,5%.

Нерафінована кукурудзяна олія

Нерафінована кукурудзяна олія отримують з кукурудзи, рослини сімейства злакових, а точніше із зародків насіння, механічним відділенням і холодним віджиманням. Нерафінована кукурудзяна олія має більш темний колір, ніж очищене рафінована і незначний осад. Смак продукту, нейтральний з ніжним ароматним запахом. Американці називають кукурудзяну олію «Золотому Заходу» за його колір і унікальні властивості.

Якщо порівнювати соняшникова та кукурудзяна олія, то суттєвої різниці між ними немає. До особливостей останнього можна віднести:

  • кількість токоферолу (вітаміну Е), що відповідає за потомство і молодість, більше в кілька разів, ніж в соняшниковій олії
  • ненасичених кислот омега-3, омега-6 міститься в меншій кількості
  • також як соняшникова олія кукурудзяна - активний борець з вільними радикалами за рахунок комплексу антиоксидантів

На жаль, у нас немає культури вживання в їжу нерафінованої кукурудзяного масла, а шкода, масло має високу біологічну цінність і нейтральним смаком.

Використовують нерафінована кукурудзяна олія:

  1. У кулінарії - заправка салатів, вінегретів, додають в консервацію.
  2. У народній медицині застосовується, як мазевая і емульсійна основа для ліків.
  3. У косметології отримують користь із масла, як продукту з регенерирующими, поживними, зволожуючими властивостями, виготовляють:
  • креми корисні для сухої, в'янучої шкіри, особливо в період менопаузи
  • живильні маски для волосся з використанням додаткових компонентів (мед, яйця, лимон), стимулюють зростання
  • масажне масло для сухої, проблемної шкіри, обгортання.

Смажити на нерафінованій кукурудзяній олії не рекомендують дієтологи, для цього є ідеально підходить для цієї мети і дешевший аналог - рафінована.

Нерафінована кокосове масло

Кокосова пальма, так називається дерево, з плодів якого, а точніше, з м'якоті під назвою копра, добувають олію заслуговує особливе уваги.

Велику цінність являє нерафінована кокосове масло, здобуте ручним способом. Для отримання одного літра потрібно перелопатити не один кілограм плодів кокосової пальми. Масло виходить на смак солодкуватий, в'язкої консистенції, з охолоджуючим ефектом і приємним запахом кокосової стружки, яку часто використовуємо в кулінарії.

При температурі нижче 24 ° градусів воно переходить з рідкого стану тверде. Масло може довго зберігатися, не змінюючи свій смак і запах.

Кокосове масло містить:

  • вітаміни
  • рекордна кількість незамінних насичених жирних кислот (користь, яких під великим питанням)
  • рідкісні стерини, що дають позитивний протизапальний ефект
  • антиоксиданти, яких втричі більше, ніж в оливковій олії

Не дивно, що такий склад творить чудеса. Єдиний недолік - ціна! Але, коли мова йде про здоров'я і молодості, про плату за них жінки думають в останню чергу, чи не так?

Нерафінована кокосове масло відноситься до камедогенним, з неприємним властивістю - закупорювати пори шкіри, тому його змішують з більш легкими рідкими маслами.

Нерафінована кокосове масло відноситься до камедогенним, з неприємним властивістю - закупорювати пори шкіри, тому його змішують з більш легкими рідкими маслами

Кокосове нерафіновану олію, застосування:

  • Має протизапальну і бактерицидну ефектом, допомагає при грибковому ураженні шкіри і нігтів.
  • Для сухої шкіри пошкодженої сонячним загаром, обвітреною. Проникає у верхній шар епідермісу, насичує мікроелементами і вітамінами, робить шкіру вологою, еластичною і дуже ніжною.
  • Завдяки здатності підвищувати вироблення колагену і прискорювати освіту молодих клітин, використовується, як основа кремів антивікових ліній.
  • Для проведення масажу в елітних спа-салонах або в домашніх умовах, масло, як правило, готують власноруч, холодним віджиманням.
  • Можна застосовувати для догляду за шкірою і масажу новонароджених - це звичайна процедура для африканських країн.
  • Маски для волосся покращують стан, надають здоровий блиск.
  • Виготовляють приголомшливе мило з м'якоті тропічної рослини.

Виготовляють приголомшливе мило з м'якоті тропічної рослини

Кокосове масло відноситься до насичених масел, на відміну від вищезгаданих масел, які об'єднують в групу ненасичених рослинних жирів.

Кулінари стверджують, що смажити найкраще саме на рафінованій олії кокоса, при нагріванні воно не утворює акриламід - канцерогенна речовина. Правда - це не просте завдання! Місцеві жителі країн Південно-Східної Азії примудряються смажити на нерафінованій кокосовій олії, для цього потрібні спритність рук, щоб їжа не підгоріла. В результаті страви набувають пікантний солодкуватий смак, але про користь говорити не доводиться.

Нерафінована кокосове масло не рекомендують використовувати для смаження, хоча точка димлення значно вище, ніж у ненасичених нерафінованих олій.

Нерафінована кокосове масло не рекомендують використовувати для смаження, хоча точка димлення значно вище, ніж у ненасичених нерафінованих олій

Яке нерафіновану олію краще?

Актуальне сьогодні здорове харчування обіцяє повернути на обідній стіл нерафінована живе, «фреш» масло, отримане в результаті щадного віджимання, з букетом вітамінів, гормонів, жирних кислот.

У кожної господині, мабуть, олія першого віджиму для використання в холодних стравах, закусках і дешевший аналог - рафінована для смаження і тушкування.

На питання, яке вибрати масло: соняшникова, кукурудзяна, оливкова або екзотичне кокосове, не зможе однозначно відповісти навіть лікар-дієтолог. Все залежить, для чого використовуємо, і від суб'єктивних смакових уподобань. Не забувайте, що неправильне зберігання може зробити корисний продукт непридатним для їжі!

Відео: Рослинна олія, яке корисне?

Яке масло краще рафінована або нерафінована?
При виборі рослинного масла виникає питання, яке краще - рафінована чи нерафінована?
Нерафінована олія: соняшникова, оливкова, кукурудзяна, кокосове, як і навіщо його потрібно використовувати?
Яке масло краще рафінована або нерафінована?
Але, коли мова йде про здоров'я і молодості, про плату за них жінки думають в останню чергу, чи не так?
Яке нерафіновану олію краще?
Відео: Рослинна олія, яке корисне?


В закладки:   Просмотров: 1